Arendt – at se i mørket

8. November 2024 19:30

Filosoffen Hannah Arendts liv og tænkning danner ramme om et drama, der stiller spørgsmål til vores personlige ansvar i en verden, hvor antidemokratiske bevægelser skyller ind over landegrænser og skaber kaos

Spar 90 kr.: Køb billet til denne og to andre forestillinger, så kan du spare op til 90 kr. pr. billet. Læs mere her, og se alle forestillingerne, hvor dette tilbud gælder

”Aldrig har vores fremtid været mere uforudsigelig (…)”. Det er, som om menneskeheden har delt sig selv mellem dem, der tror på menneskelig almagt (…) og dem, for hvem afmagt er blevet deres livs største hændelse.”

Sådan skrev den tyske filosof Hannah Arendt i 1951 i sit første store værk The Origins of Totalitarianism. Verdens uforudsigelighed har forfulgt os lige siden, og i dag oplever vi en bølge af antidemokratiske bevægelser skylle ind over Verden på ny. Rå radikalitet og tendenser til totalitarisme og populisme får os til at stille spørgsmål til vores ansvar som mennesker og vores personlige valg. Spørgsmål som Arendt undersøgte hele sit liv.

I Arendt – at se i mørke møder vi den aldrende filosof i 1975, hvor hun er i København for som den første kvinde at modtage Sonningprisen. Mens hun skriver sin takketale, driver stemmer fra fortiden hende rundt i en turbulent strøm af mennesker, hun har mødt, valg, hun har truffet, og politiske teorier, hun har formet på baggrund af dramatiske hændelser i hendes liv.

Vi er med hende på flugt fra nazisterne i 1930’ernes Berlin, som interneret i fransk fangelejr, som statsløs i Amerika, og vi følger hende, når hun som korrespondent for The New Yorker rapporterer fra processen mod topnazisten Adolf Eichmann. Med besk vid og skarphed argumenterer hun imod både anklageren og den tiltalte i sin søgen efter en sandhed bag Holocaust. Selv om verdenssamfundet protesterer, insisterer Arendt på, at det moralske regnskab ikke kan gøres op i sort og hvidt, men at nuancerne skal frem.

Bag fortællingen om Arendt er dramatiker Rhea Leman og skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum, der tidligere har høstet stor anerkendelse for deres samarbejde om forestillingen Hitler on the Roof, hvor Ina-Miriam Rosenbaum spillede Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

Ina-Miriam Rosenbaum i 2023 modtog Teaterpokalen for sin rolle som Hannah Arendt.

Medvirkende: Ina-Miriam Rosenbaum, Benjamin Kitter og Klaus T. Søndergaard
Dramatiker Rhea Leman
Instruktør Anne Zacho Søgaard
Scenografi Lisbeth Burian
Komponist August Rosenbaum
Koreografi Alma Toaspern
Produktion Off Off/Produktion i co-produktion med Odense Teater


Studie- og ungerabat

Er du enten studerende eller under 25 år, kan du købe 1 billet til kr. 130. Du skal medbringe og fremvise gyldigt studiekort eller billedlegitimation, når du viser din billet i døren. Antallet af studie- og ungebilletter, der sættes til salg, er begrænset, og de sælges til dem, der er hurtigst.


Det praktiske

Arrangør: Musikhuset Esbjerg og Teater- og Musikhusvennerne
Døråbning: 
Dørene til salen åbnes 30 min før showstart
Varighed: Forestillingen forventes 2 timer og 30 minutter inkl. pause
Vis hensyn: 
Det er generende, hvis din telefon ringer eller bipper, eller hvis du tager fotos eller video under arrangementet. Så vis hensyn, sæt telefonen på lydløs eller sluk den.
Planlæg dit besøg

Køb billet KØB SPISNING M.M. Køb gavekort


Køb billet til denne forestilling plus to andre medlemsforestillinger – så kan du automatisk blive teatermedlem og spare op til 90 kr. pr. billet

Ja, tak – fortæl mig mere

Tilmeld dig Musikhusets nyhedsbrev, Række 1, og få:

✅ Mulighed for at vinde gavekort på 500 kroner – hver måned
✅ Nyheder om arrangementer før alle andre
✅ Forkøbsret til udvalgte forestillinger
✅ Eksklusive konkurrencer og tilbudTilmeld dig nu